Mail aan Aureus n.a.v. racistische fotoactie

EDIT: zeer terechte kritiek van Nanai voorzitter Leo van Kints: “De subtitel van dit artikel klopt niet denk ik, indianen kun je niet vergelijken met zwarte piet. Zwarte piet is een verzinsel, zo je wilt een samengestelde leugen, waar we ook eens af moeten. Maar indianen zijn mensen die gewoon rond lopen op deze aardkloot.”

Beste bestuurders en leden van Aureus,

Afgelopen dinsdag 02-05 was ik samen met een vriendin op de VU. Toen we de centrale hal inliepen schrok ik nogal van wat ik zag: studenten konden, ter promotie van een feest, “als indiaan” op de foto met een opblaasbare totempaal en een verentooi. We liepen naar de studenten om te vragen wat ze deden en waarom ze het nodig vonden om de inheemse bewoners van Amerika te stereotyperen. De antwoorden die we kregen hadden het niveau van de Pietitie: “gisteren was er een Indiaas meisje (ik weet niet en heb niet gevraagd of ze iemand uit India bedoelde of een inheemse bewoner van Amerika) en die vond het helemaal leuk”, “het is niet onze bedoeling mensen te beledigen”, “niemand zal zich beledigd voelen”, “dit heeft niks te maken met het beledigen van mensen, het is leuke promotie” etc. Eén van de meisjes wist ons zelfs te vertellen dat over de actie “wel goed was nagedacht”, in tegenstelling tot de tweeandere studentes die zeiden dat ze nog niet bij de stereotypering hadden stilgestaan, maar dat was besloten de actie toch te doen… Stereotyperend racisme is volgens Aureus dus een leuk promotiemiddel.

Ik stond perplex dat universitaire studenten met zulke antwoorden op de proppen kwamen. Het is pijnlijk om te zien dat zelfs de, zogenaamd, meest intelligente mensen van ons land racisme omarmen. Zelfs als er wordt nagedacht over een actie en de bijbehorende stereotypering, gaat de actie door. Dat duidt niet op onwetendheid, maar op de onwelwillendheid je samenleving te ontdoen van racisme.

Om kort terug te komen op de antwoorden van de studentes: dat een inheemse Amerikaan het leuk vindt, betekent niet dat het geen stereotypering is. Maar bovenal verandert de intentie (een helemaal leuke promotie van een te gek feestje) de uitkomst van je actie niet: racisme is racisme. Er bestaat geen “helemaal leuk” racisme en er bestaat ook geen “we bedoelen het niet zo” racisme. Racisme is racisme en racisme is een kwaad dat bestreden dient te worden.

Hopelijk denken het bestuur en de leden van Aureus voortaan weer over een actie na, maar besluiten ze dan dat racisme er geen onderdeel van zal zijn.

Groet,

Thomas Hofland, tweedejaars student politicologie, VU

 

3 gedachtes over “Mail aan Aureus n.a.v. racistische fotoactie

 1. Thanks voor dit stuk. Als Boliviaans/Nederlandse kan ik zeggen dat ik me altijd rot heb ge-ergerd dat kinderen op Nederlandse basisschool (en in Artis) liedjes leren als “In het woud is het koud, daar wonen indianen, ze weten niet wat pijlen zijn en schieten met bananen – toemba toemba toemba toemba toemba” – evenals liedjes als “Ook al ben ik zwart als roet ik meen het TOCH goed”…

  Never mind dat indianen door (blanke) brute kolonisten in vieren werden gescheurd door aan4 paarden vast gebonden te worden die in vier richtingen in galop werden gebracht, op brand stapels werden gezet, hun dorpen werden verbrand en indianen stammen vaak ‘zo dom waren’ om hun land met de blanken te willen delen omdat ze er niet direct eigenaarschap over voelde. Indianen die terug vochten wisten heel goed met pijl en boog overweg – ze hadden allen geen geweren cultuur evenals vernietigings cultuur – geweld was er wel maar er was nooit de wens om een ander volk uit te roeien. Het klopt dat de blanke kolonist ‘beter’ was in oorlog&moord en doodslag dan de indianen. Om daarop gebasseerd te denken dat blanken het recht hebben indianen dom te noemen in kinderliedjes is nogal cru.

  The white supremacy druipt er vanaf en het gaat voorbij aan de genocide die tevens hand in hand is gegaan met een leegroof van een continent (dat noemen ze in europa ‘groei & civilisatie’) en huidige geo politiek

  Om nu ‘indiaantje te gaan spelen’ zonder historisch besef is een belediging. Indiaan is uberhaupt een ‘Nigger’-word – een scheldnaam die door de blanke is bedacht.

  Gelukkig zijn er nog mensen die racistische rollenspellen herkennen wanneer ze erover struikelen zoals jij en Hari Kondabolu https://www.youtube.com/watch?v=tlFyn1Ip6q4

 2. Racisme / Indianen.

  Wat ik helaas erg jammer en beschamend vind van alle organisaties over racisme, dat zij mij erg teleur gesteld hebben.
  Waar waren zij in 2012 toen Joan Franka met haar Indianentooi de Native Americans beledigde met haar racisme tegen over alle inheemse bevolkingsgroeperingen?
  Of er geen Indianen in Nederland wonen???? ze zijn er wel degelijk… weliswaar in kleine minderheid onder de Nederlandse bevolking.
  Wij van de vereniging Real Indian Nation lieten onze stem in 2012 horen, en dat werd in de media breed uitgedrukt dat wij Joan Franka bedreigd hadden.
  Wat totaal niet waar was.
  De media verdraaide mijn woorden en vervolgens werd ik monddood gemaakt, terwijl Joan Franka de ene na de andere leugens over haar Tooi verspreide.
  Dit is vergelijkbaar in de 18e eeuw toen kranten bol geschreven waren met leugens over de wilde scalpenjagers die Indianen genoemd werden in de toen nieuwe wereld.
  Terwijl het de blanken zelf waren die grof verdiende aan Indiaanse scalpen.
  Men handelde destijds in Beverhuiden, Bizonhuiden, Berenhuiden en Roodhuiden (Roodhuid is een andere benaming voor Indiaanse scalp).

  Daarom vraag ik:

  Waarom lig er niemand wakker van het racisme tegenover Indianen?
  Een ver van mijn bed show soms?

  Joan Franka is één van de voorbeelden als het gaat om racisme.
  Heel Nederland stond in 2012 op zijn kop toen onze vereniging Real Indian Nation kenbaar maakte dat Joan Franka met haar Indianentooi de Native Americans beledigde.
  Omdat een Indianentooi een heilig voorwerp is.

  Doodsbedreigingen tot zelfs lichamelijk geweld werd ons toebedeeld aan ons adres door notabene Nederlanders.
  Terwijl wij als doelstelling staan voor de belangen van de Native Americans.
  Waarin wij fungeren als bron van bewustwording, en om ogen te openen.
  Nederland stelde zich in 2012 op als een waar racistisch land met hun z.g.n. normen en waarden en het respect hebben voor elkaar, ongeacht ras en of huidskleur.
  Om samen eensgezind op te komen voor zinloos geweld, maar owee als het gaat om de Native Americans is Nederland ver te zoeken.
  Dan blijken alle normen en waarden, het respect hebben voor elkaar en het eensgezind zijn voor zinloos geweld van de aardbodem verdwenen te zijn.
  Waar in 2012 geen enkel Native American zich nog veilig voelde in dit kleine kikker landje als het ging om hun culturele erfgoed.

  Laten we niet vergeten dat dezelfde Europese bezetters, die witte mannen met hun wapens en hun zucht naar goud, de nieuwe wereld hebben veroverd met bedrog, leugens en genocide van de oorspronkelijke bewoners van een land dat nu Amerika heet.

  Het wordt onderhand wel eens tijd om de bakens te gaan verzetten en op te houden met die eeuwig durende
  blanke koloniale hebzucht.

  M.v.g,

  Vereniging real Indian Nation.
  Toine de Jongh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s