Ze zijn niet dom

Telkens als het kabinet Rutte II iets doet (bijvoorbeeld bezuinigen op ouderenzorg –> zeggen dat vrienden en familie voor de ouderen moeten zorgen –> bezuinigen op ouderen die bij hun kinderen in huis komen wonen), zijn er mensen die roepen dat het kabinet ongelofelijk dom is. Denken dat slechte politici dom zijn, is een denkfout die niet onderschat moet worden.

Rutte is niet dom

De eerste reden dat deze redenering een denkfout is, is omdat Rutte en co helemaal niet dom zijn. Het zijn intelligente mensen (uiteraard afhankelijk van de manier waarop je intelligentie test) die een universitaire studie hebben gedaan, goed kunnen leren en verbanden kunnen leggen.

“Oké, Rutte mag dan slim zijn, hij maakt dom beleid”

Nu komen we bij de kern. Rutte maakt geen dom beleid: hij maakt slecht beleid. Het grote verschil tussen dom en slecht beleid is, is dat dom beleid wordt gemaakt omdat de beleidsmaker niet beter weet – “als de beleidsmaker meer of de juiste informatie zou hebben, dan zou hij beter beleid maken” is hier de redenering – en slecht beleid wordt gemaakt omdat de beleidsmaker er bewust voor kiest om, bijvoorbeeld, op de gezondheidszorg te bezuinigen, hoe slecht deze bezuinigingen ook zijn voor het overgrote deel van de bevolking.

Never let a good crisis go to waste

Rutte en co maken dus bewust beleid dat voor de overgrote meerderheid van de bevolking slecht uitpakt, terwijl ditzelfde beleid goed uitpakt voor de elite van ons land – een elite waartoe ook Rutte toe behoort. Sinds de economische crisis die in 2008 uitbrak, zijn de rijken rijker geworden en de armen armer. Dat is een politieke keuze die heel bewust is gemaakt. Zoals Churchill ooit zei: “Never let a good crisis go to waste”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s