Politieterreur creëert opstand

Het is hartverscheurend om een familie te zien rouwen om een familielid die is vermoord door de politie. De zinloosheid van een moord dringt zich aan je op. Waarvoor in godsnaam heeft iemand dood moeten gaan? Vandaag herdachten we Mitch Henriquez, die een jaar geleden is gewurgd door de Haagse politie.

Tientallen families hebben in de afgelopen jaren iemand verloren om niks, om letterlijk niks. Omdat ze een donkere huidskleur hadden, omdat de smeris besloot dat hun leven niks waard was. Tientallen families moeten elke dag een vader, zoon of broer missen. Iedere dag worden mensen met geweld onderdrukt. Iedere dag lopen mensen gevaar de volgende Mitch te zijn.

Aan de ene kant voel ik machteloosheid. De rigide controle die de kapitalistische staat over ons voert is nietsontziend en totalitair. Alleen al de totale hypocrisie om dagelijks een buurt te terroriseren en dan een demonstratie daartegen doodleuk “te betreuren”. Ook de massale aanwezigheid van het moordende politiekorps op de demonstratie spreekt boekdelen. Het laat wel zien dat ze bang voor ons zijn, maar ook dat zij nog alle macht over ons hebben, dat wij op dit moment maar heel weinig kunnen doen.

Aan de andere kant moedigt dit me aan om door te gaan met de strijd. Dit is precies waarom we alles omver moeten werpen in deze maatschappij en echte democratische macht van het volk moeten bouwen en onze onderdrukkers moeten onderdrukken.

De opstand in de Schilderswijk is daarom moedgevend. Als dat iets heeft laten zien is het dat een verenigd volk de macht van de staat kan breken, al was het deze keer maar tijdelijk en in één wijk. Wij zijn met veel, zij met weinig. Als een ongeorganiseerde, spontane opstand een week lang kan heersen over de straten ten koste van de politie, bedenk dan wat er mogelijk is als de mensen georganiseerd en gedisciplineerd te werk gaan.

Opstand is onvermijdelijk. Dit systeem creëert de omstandigheden waarin de heersende klasse terreur móet toepassen om zichzelf te verdedigen. Deze terreur is de brandstof voor de motor van de revolutie. De staat creëert zo haar eigen grafdelvers. En de kapitalist verkoopt ons het touw waarmee wij hem zullen ophangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s